Z nami sukces w każdej dziedzinie…




Jak zrobić majonez?

Ja na majonez mam taki bardzo prosty sposób.

Potrzebne jest:

1 szklanka oleju na jedno surowe żółto (niektórzy robią z całych jajek- wtedy też można dać więcej oleju).

przyprawy: ocet (lub sok cytrynowy), pieprz drobno zmielony (najlepiej biały), trochę soli do smaku, szczypta cukru, musztarda

Kulista miska i drewniana pałka do ucierania (dobra jest taka z wypustkami - nie pamiętam nazwy) - można też próbować ubijaczką.

Dobrze jest jeśli olej i jajko mają temperaturę pokojową. Należy rozetrzeć żółto. Następnie dodając po kropelce oleju nadal rozcierać. Wkrótce powinno zdobyć jednolitą konsystencję jak i powinno “twardnieć”. Jak będzie jednolita konsystencja, można zacząć dodawać większe ilości oleju.

Należy cały czas rozcierać nie przerywając procesu.

Na koniec zwykle dodaje przyprawy. Na jedną porcję z jednego żółtka około łyżeczki musztardy, łyżeczki octu i reszty przypraw do smaku.

Majonez taki przechowuje w słoiczku w lodówce, spokojnie siedzi tam kilka tygodni, trzymając się jak kupowany. Uwielbiam kanapki z majonezem i pomidorem.

To niby wszystko, czasem jednak nie wychodzi… majonez się rozdziela na dwie substancje i nijak nie chce wyjść jednolita konsystencja. Mam jednak na to radę, robię wtedy więcej majonezu. A dokładniej…

Gdy majonez się rozdziela, zlewam to coś do osobnego pojemnika, a w misce próbuje na nowo z nowym żółtkiem i nową szklanką oleju i tak do skutku :) przeważnie na dwóch żółtkach się kończy, ale zdarzyło mi się raz że oba podejścia mi się rozdzieliły. Musiałem rozbić trzecie żółtko…

W każdym razie, gdy już za którymś razem wyjdzie nam pożądana konsystencja majonezu, do tworzącego się majonezu dodajemy po mału poprzednie “nieudane żółtka z olejem”, rzecz jasna cały czas ucierając. Powinny one szybko przyłączyć się do majonezu tworząc jednolitą emulsję. W ten sposób nie mamy “strat”, no i mamy więcej majonezu niż przewidywaliśmy. No ale nie ma co się martwić od przechowywania jest lodówka.

Podobne porady

dodajdo.com


Post a Comment